• 80+ vestigingen in Nederland
  • Merk-erkend schadeherstel
  • Schadeherstel- en BOVAG garantie
Afspraak maken
Afspraak maken
0900 - 66 11 11 1
Terug

Het is een mannenwereld, géén mannenberoep

De wereld van het schadeherstel is een mannenwereld. Maar schadeherstel is niet per definitie een mannenberoep. Daarom laten we graag vrouwen in de werkplaats aan het woord. Dit keer Kim (rechts op de foto) en Sharon. Zij werken bij ABS Autoherstel Zuid op de vestigingen in Den Bosch en Nijmegen. Twee dames met passie voor het vak.

Voor beiden zit de liefde voor auto’s er al van jongs af aan in. Kim: “Ik ben opgegroeid tussen de autobanden. Mijn vader heeft een autobandenbedrijf, en ik ging vroeger al overal met hem naar toe, ik was echt papa’s meisje. Daardoor ben ik altijd al geïnteresseerd geweest in auto’s. Als ik een dikke auto zag, wist ik precies het merk en type te noemen.”

Ook Sharon heeft altijd auto’s om zich heen gehad: “Mijn vader sleutelde thuis vaak aan auto’s. Maar het belangrijkst was mijn opa. Hij was militair chauffeur en later taxichauffeur. Door hem is echt mijn passie voor auto’s ontstaan.”

Baantjes

Kim heeft hiervoor de opleiding autotechniek gedaan. “Dat vond ik fysiek te zwaar om er echt mijn beroep van te maken. Thuis was ik altijd al bezig met verven en spuiten, dus de opleiding tot autoschadetechnicus was een logische keus.”

Maar ze kon niet echt snel beginnen met de opleiding. Kim heeft vijf jaar moeten overbruggen voordat er een geschikte BBL-plek voor haar was. Die waren door de crisis namelijk heel schaars. In die vijf jaar heeft ze allerlei baantjes gehad om geld te verdienen. “Ik heb in garagebedrijven gewerkt, in het magazijn gestaan en post bezorgd.”

Sharon werkte hiervoor in de groen-sector, maar een allergie dwong haar te stoppen met die baan. Daarna heeft ze diverse baantjes gehad. Ook in het bandenhotel van Oostendorp Autogroep, waar ze samenwerken met ABS Autoherstel Zuid. “Ik heb toen gevraagd of ik iets voor ABS kon doen. Gelukkig gunden ze me een kans.”

Op de werkvloer

In september is Kim aan de opleiding begonnen en gestart in de werkplaats. “Nu ben ik vooral nog bezig met voorbewerken, als ik wat verder ben, komt daar natuurlijk spuitwerk bij.

Sharon heeft het eerste jaar er al opzitten en heeft vorige week haar eerste bumper gespoten. “Dat was behoorlijk spannend, je wilt natuurlijk geen fout maken. Het doel is dat ik binnen een aantal maanden meedraai in de spuitcabine.”

Een mooi eindresultaat geeft voldoening volgens beide dames. “Je maakt iets weer mooi,” geeft Sharon aan. Kim vult aan: “Het is leuk als het lukt om iets weer mooi strak te maken.”  

Mannenwereld

Ze krijgen volop kansen vinden beide dames. “We kunnen bij iedereen terecht met vragen, krijgen goede uitleg en zijn gewoon deel van het team,” zegt Kim. “Al is het natuurlijk wel een beetje een mannenwereld en daar moet je tegen kunnen. Je moet stevig in je schoenen staan en een weerwoord durven geven.

Dat er veel mannen in deze branche werken, wil niet zeggen dat vrouwen ongeschikt zijn voor het beroep van schadehersteller. “Het is echt niet alleen een mannenberoep,” zegt Sharon. “Soms is het wel wat zwaarder, maar dan vraag je gewoon hulp. En niemand tilt hier zware dingen in zijn eentje.”

Ook Sharon is blij met de werksfeer: “Ik heb bij andere schadeherstellers gewerkt en daar moest ik me drie keer bewijzen omdat ik vrouw ben. Hier is dat niet zo, het is geen issue en dat is fijn werken.”

Investeren

Laurens Bos, General Manager van Autoherstel Zuid Groep, is blij dat te horen: “Kim en Sharon toonden zich vanaf het begin enthousiast en gemotiveerd. Ik geef ze uiteraard graag een kans binnen onze bedrijven. Gezien onze groei zoek ik goede medewerkers en dat is uitdagend. Als ik dan mensen tegenkom met talent en passie voor het vak, dan wil ik die natuurlijk graag opnemen in ons team.”

“We zorgen goed voor onze mensen en investeren daarmee in de toekomst. In die van hen én in die van het bedrijf. Dat betekent in dit geval dat we de opleiding van Sharon en Kim betalen. Je kunt nog zulk goed equipment en mooie werkplaatsen hebben, de medewerkers maken het echte verschil.”