• 80+ vestigingen in Nederland
  • Merk-erkend schadeherstel
  • Schadeherstel- en BOVAG garantie
Afspraak maken
Afspraak maken
0900 - 66 11 11 1
Terug

Zonder winterbanden op wintersport

Niet iedereen heeft winterbanden en dan is het natuurlijk een heel gedoe om voor één weekje wintersport even andere banden te regelen. Maar wat als je zonder winterbanden op pad gaat en er gebeurt iets onderweg? Wie is er dan aansprakelijk en hoe zit het met je verzekering?

Hier hoeft het (nog) niet of soms

In Nederland en België is het niet verplicht om in de winter op winterbanden over te stappen. Als je onder winterse omstandigheden met je auto betrokken raakt bij een ongeval, heeft dat ook geen gevolgen voor de aansprakelijkheid.

Je kunt met zomerbanden gewoon rekenen op de normale dekking van je verzekering. Dit betekent natuurlijk niet dat het niet slim is om winterbanden aan te schaffen!

In Frankrijk en Italië zijn winterbanden alleen op aangewezen plaatsen verplicht. Bijvoorbeeld op bepaalde bergwegen en in de italiaanse Aosta-vallei (15 oktober t/m 15 april).

Niet verplicht, wel aansprakelijk

Ook in Zwitserland zijn winterbanden niet standaard verplicht. Dat is heel verrassend, want je hebt ze eigenlijk wel nodig op die winterse bergwegen. En als je op zomerbanden rijdt en betrokken raakt bij een ongeval dan word je toch deels aansprakelijk gesteld.

Tip: ook al is het niet verplicht, ga voor zeker en rij op winterbanden naar je Zwitserse wintersportbestemming.

Verplicht bij onze oosterburen

In Duitsland is het sowieso verplicht om je auto goed voor te bereiden op winterse omstandigheden. Zorg voor (voldoende) ruitenvloeistof met antivries, sneeuwkettingen en voor de juiste banden.  

Dat betekent dat je winter- of all season banden moet hebben. De banden moeten het Alpine-symbool hebben (berg met sneeuwvlokje).

Rijd je op ongeschikte banden? Dan kan je dat op een boete van 60 euro komen te staan.

En krijg je een ongeluk? Dan kun je in Duitsland (deels) aansprakelijk worden gesteld voor de schade. Je verzekeraar vergoedt jouw schade dan voor een kleiner deel, ook als het niet jouw schuld is. Hadden winterbanden de schade kunnen voorkomen of verminderen? Dan ben je zelfs voor een deel schuldig.

In Luxemburg gelden overigens vergelijkbare regels rond winterbanden.

5.000 euro boete

In Oostenrijk moet je van 1 november t/m 15 april verplicht een winteruitrusting hebben voor je auto, waaronder een setje winterbanden. Heb je in die periode geen winterbanden of hebben die niet genoeg profiel? Dan kun je een boete krijgen van 40 euro oplopend tot 5.000 euro bij een ongeval.

En sneeuwkettingen?

Naast winterbanden is het soms ook nog eens verplicht om op besneeuwde bergweggetjes met sneeuwkettingen te rijden. Als dat zo is, geeft een speciaal verkeersbord dat langs de weg aan.
Zorg er daarom ook altijd voor dat je passende sneeuwkettingen bij je hebt en dat je ze op een gemakkelijk bereikbare plaats stopt.

Tip: probeer thuis alvast eens op je gemak hoe je die sneeuwkettingen eigenlijk om moet doen. Check daarvoor deze duidelijke ANWB instructiefilm hieronder.

Je doet hier absoluut je voordeel mee als je in de ijzige kou met dikke handschoenen aan staat te rommelen met de sneeuwkettingen!