• 80+ vestigingen in Nederland
  • Merk-erkend schadeherstel
  • Schadeherstel- en BOVAG garantie
Afspraak maken
Afspraak maken
0900 - 66 11 11 1
Terug

7 redenen waarom het aantal autoschades toeneemt

Neemt het aantal autoschade nou juist toe of af? Bij ABS Autoherstel horen we vanuit de markt allerlei verschillende geluiden. Er zijn oorzaken te noemen voor zowel het toe- als afnemen van het aantal schades. In twee blogs zetten we de redenen voor je op een rij.

Uit recente cijfers van CED blijkt dat het aantal aanrijdingen is toegenomen en de schades hoger zijn. Maar we hebben toch juist steeds veiligere auto’s? Hoe komt het dan dat er meer aanrijdingen zijn? Wij zetten de oorzaken voor je op een rij.

1. Met je smartphone achter het stuur

Antwoord jij ook weleens een belletje of een whatsappje tijdens het rijden? Afleiding door smartphones is een van de belangrijkste oorzaken van aanrijdingen. En de meeste schade worden veroorzaakt door aanrijdingen. 84% van de schades aan personenauto’s wordt veroorzaakt door een aanrijding.

Helaas zijn er geen harde cijfers over hoe vaak de telefoon een rol speelt bij een ongeluk. De politie registreert dit nauwelijks, vaak door gebrek aan bewijs. Toch komen er steeds meer maatregelen om het smartphonegebruik in het verkeer te minderen. Zo kost het je €230 als je je telefoon vasthoudt tijdens het autorijden. Laat die telefoon in de auto dus maar even links liggen.

2. De airbag

Behalve dat bij een aanrijding schade komt kijken aan de buitenkant van je auto, blijft het interieur ook niet gespaard. Dankzij de airbag. Deze luchtzak kan je leven redden, maar de kracht waarmee hij uit het dashboard tevoorschijn komt, zorgt ook voor flinke beschadigingen in je auto.

3. Drukker op de weg

Het gaat goed met de economie. En dat zien we aan het Nederlandse wagenpark. Er zijn meer auto’s. Het aantal voertuigen groeide in 2016 en 2017 met gemiddeld 1,8%: in de twee jaren daarvoor was dit 1%. De verwachting is dat er dit jaar ongeveer evenveel auto’s worden verkocht. En meer auto’s op de weg betekent ook meer kans op ongelukken.

4. Gemengd wagenpark

Er worden dus een hoop nieuwe auto’s verkocht, maar dat betekent niet dat alle auto’s op de weg ineens voorzien zijn van sensoren en radar. We hebben te maken met een gemengd wagenpark van oude en nieuwe auto’s. Stel je voor dat je met je gloednieuwe Volvo een BMW van 15 jaar oud inhaalt op de snelweg, vlak daarna moet je abrupt op de rem vanwege een file. Die BMW rijdt inmiddels achter je en moet dus ook opeens remmen. Alleen is zijn remweg wat langer ….

5. De weergoden

We kennen allemaal de grillige weersomstandigheden van de afgelopen jaren. Storm- en hagelbuien komen vaker voor en zijn ook steeds heftiger. Ook het aantal schades neemt hierdoor toe. Twee jaar geleden berichtten wij al over een flinke toename van hagelschade.

6. Wild op je voorruit

Ondanks voorzorgsmaatregelen, is het aantal aanrijdingen met wilde dieren, zoals herten en zwijnen, gestegen. En dit kan flinke schade aan de auto veroorzaken. Let dus goed op de waarschuwingsborden en wees op deze wegen extra alert.

7. Risicocompensatie

Auto’s kunnen tegenwoordig veel van je overnemen. De ruitenwissers gaan vanzelf aan, inparkeren hoef je niet meer zelf te doen en ook tijdig remmen kan de auto voor je doen. Maar wordt het autorijden daardoor ook veiliger? Het is natuurlijk lekker makkelijk zo’n auto die voor je denkt en rijdt, maar wordt je hierdoor niet lakser?

Bestuurders voelen zich veiliger in de auto door alle innovatieve veiligheidssystemen. Met als gevolg dat ze zich onveiliger gaan gedragen op de weg. Dit kan zich uiten in minder concentratie of risicovoller rijden. Maar automobilisten zijn toch echt zelf verantwoordelijk voor de veiligheid op de weg.

Total loss

De auto’s van tegenwoordig zijn voorzien van de nieuwste veiligheidsvoorzieningen. Autoschades bestaan niet meer alleen uit plaat- en spuitwerk. Ook de elektronica moet gerepareerd worden. Reparaties vallen duurder uit en daardoor worden auto’s sneller total loss verklaard dan jaren geleden. Des te meer reden om ongelukken te voorkomen!

Gelukkig zijn er ook redenen te noemen waarom het aantal autoschade juist afneemt, in deze blog lees je daar meer over. Daar geven we ook antwoord op de vraag of we nu te maken hebben met een toe- of afname. Want die twee ontwikkelingen kunnen niet naast elkaar bestaan, toch?